BAILS
Защо да използваме очила за плуване?

 
  • 01/04/2021
  • Димитър Димитров

Очилата за плуване дават незаменима част от доброто усещане при плуване. Може би това е първото спортно оборудване, което сте използвали. Плувните очила са толкова лесни за употреба независимо дали се ползват от начинаещ или професионалист.

Интересни факти

Някой съвети преди да плувате Първите очила за плуване са направени от черупки на водни костенурки. Професионалните плувци плуват 10-20 км всеки ден. Един басейн с олимпийски размери побира около 3 милиона литра вода. Най-големия плувен басейн се намира в Казабланка, Мароко и е с големината на 7 футболни игрища. Опитните гмуркачи могат да задържат дъха си под вода повече от 10 минути. Световния рекорд е 24 минути. При плуването, човек развива почти всеки мускул на тялото си. Един час плуване изгаря до 30% повече калории от един час тичане. Плуването значително намалява стреса и депресията. Професионалните плувци предпочитат неудобни очила за плуване, когато се състезават, тъй като за тях е по-важна аквадинамиката, от колкото удобството.

Малко история …

Днешните очила за плуване са родени от тези за мотоциклети. Първия плувец използвал плувни очила е Том Бъргъс. През 1911 година, той преплувал на бруст Ла Манша с чифт модифицирани очила за мотор. От тогава формата водните очилата не са се променили на пръв поглед, но материалите, размерите и функционалността им е значително променена. През 1935 популярността на плуването като спорт значително се повишава. Изобретени са банските и същата година Уолтър Фарел патентова първите очила за гмуркане. Той се смята за бащата на много от днешните дизайни на очилата за водни спортове. В началото те не били толкова масови и рядко се използвали до 1970. Тогава Дейвид Уилки от Великобритания се явява със шведските плувни очила на Мелстийн на състезание по плуване. Факта, че очилата предпазват от възпаление очите, и изглеждат добре, събужда интереса към тях и популярността им започва да расте.

Защо да използваме очила за плуване?

  • Очилата за плуване помагат да виждаме много добре във водата.

    Ако някога сте плували без плувни очила, знаете за какво говоря - очите ни не са създадени да виждат под водата. За това очилата за вода ни помагат да се компенсира този недостатък, за да можем по-добре да се ориентираме във водата. Защитните очила за гмуркане ни помагат да виждаме по-добре под вода, за да можем правилно да преценим обръщането си в края на басейна. Antifog на очила за плуване

  • Те предпазват очите ви от раздразнение.

    Другата, също толкова важна и значителна причина да носите плувни очила е, че те предпазват очите ви от раздразнение, което идва най вече от химикалите с които ежедневно се третира басейна, но не само те причиняват раздразненията. Солта във водата, обичайния прах и флуидите които изпускаме във водата също ги дразнят, правят кръвоизливи по тях, могат да причинят заразяване с гъбички и други инфекции. UV защита на очила за плуване

От какво имате нужда за да плувате

  • Умения

    Може да се запишете на курсове или да помолите, приятел да ви помогне да се научите.

  • Безопасно място за плуване:

    Басейн, море и т.н.

  • Бански

    Важно е да са с мек силикон, да прилепват добре и да са удобни.

  • Бански

    Подберете внимателно размера, а цвета и модела е въпрос само на удобство и вкус.

  • Очила за плуване

    Важно е да са с мек силикон, да прилепват добре и да са удобни.

  • Шапка за плуване

    Повечето басейни имат изискване за носене на плувна шапка, а като цяло е доста удобна и може да ви спести доста неудобства, особено при дълга коса.

  • Тапи за уши и щипка за нос

    тези аксесоари могат да ви спестят някой неприятни усещания по време на плуване и особено при гмуркане.

Някои съвети преди да плувате

Някой съвети преди да плувате

  • Изберете безопасно място за плуване съобразено с Вашите плувни умения.

  • Не плувайте на пълен стомах.

  • Нужно е разгряване преди да влезете във водата.

  • Ако тепърва започвате, не прекалявайте с натоварването.

  • Фиксирайте добре плувните очила преди да започнете.